Modelo de mejora para el aumento de la productividad laboral de los operarios en la estación de empaquetado de espárragos verdes mediante el uso de Método de Trabajo y Ergonomía en una agroexportadora
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Advisors
Castillo Tejeda, Javier MiguelIssue Date
2024-08-09Keywords
Productividad laboralMétodo de trabajo
Poka yoke
Método RULA
Espárragos
Labor productivity
Work method
RULA Method
Asparagus
Metadata
Show full item recordOther Titles
Improvement model to increase the labor productivity of operators in the green asparagus packaging station through the use of Work Method and Ergonomics in an agro-exporterAbstract
El presente estudio se basa en la investigación, realizada por los autores, denominada “Application of Working Method And Ergonomic To Optimize The Packaging Process In An Asparagus Industry” (García et al., 2021), el cual está orientado a elaborar una propuesta para la mejora de la productividad laboral de la estación de empaquetado en una empresa agroexportadora de espárragos mediante la combinación del método de trabajo, análisis de capacidad de carga laboral, poka-yoke y rediseño del puesto de trabajo. Para ello, el estudio se realizará sobre las causas identificadas que estarían generando una baja productividad por debajo de la deseada. Ante esta problemática, la mejora inicia con la aplicación del modelo ADKAR, el cual permitirá disminuir la resistencia al cambio de los operarios. Posteriormente, se aplicará el rediseño del puesto de trabajo según la evaluación ergonómica RULA, para la incorrecta postura de los trabajadores. Por otro lado, se implementará el Poka-Yoke para disminuir la cantidad de reprocesos. Además, para reducir la sobrecarga laboral se aplicará el análisis de capacidad de carga laboral, ya que existe una carencia de operarios en dicha área. Finalmente, se eliminarán tiempos improductivos a través de la estandarización de un nuevo método de trabajo. Se validó mediante la simulación en el software Arena Simulation y Delmia V5, en el cual se pudo observar una importante mejora de los indicadores. Los resultados muestran que se logró un incremento de la productividad laboral en 19.74%.The present study is based on the research, carried out by the authors, called “Application of Working Method And Ergonomic To Optimize The Packaging Process In An Asparagus Industry” (Garcia et al., 2021) which is aimed at developing a proposal to improve the labor productivity of the packaging station in an asparagus agro-export company by combining the work method, workload capacity analysis, poka-yoke and redesign of the workplace. For this reason, the study identifies the causes that would be generating productivity below the required level. As a result, the improvement begins with the application of the ADKAR model, which will reduce the resistance to change of the operators, subsequently a redesign of the workplace is applied according to the RULA ergonomic evaluation, for the incorrect posture of the workers. On the other hand, Poka-Yoke is implemented to reduce the amount of reprocessing. In addition, to reduce work overload, workload capacity analysis applied, since there is a lack of operators in the area. Finally, unnecessary transfers will be eliminated through the standardization of a new work method. It was validated through simulation in the Arena Simulation and Delmia V5 software, in which a significant improvement in the indicators could be observed. The results show that an increase in labor productivity by 19.74% was achieved.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessLanguage
spaCollections