Evaluación de la gestión de la demanda en cadenas de suministro de alimentos: un estudio empírico en la cadena de suministro de café en Perú
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Advisors
Ramos Palomino, Edgar DavidIssue Date
2024-07-18Keywords
Gestión de la demandaCadenas de suministro
Evaluación de procesos
Cadena de suministro de alimentos
Café
Demand management
Supply chain
Process assessment
Food Supply Chain
Coffee
Metadata
Show full item recordOther Titles
Demand management process assessment in food supply chain: an empirical study in coffee supply chains from PeruAbstract
La presente investigación se basa en la investigación realizada por los autores, denominada: ‘Demand management process assessment in food supply chains: an empirical study in coffee supply chains from Peru1’ [94] que permitió desarrollar una herramienta de evaluación basada en la revisión bibliográfica y el juicio de expertos sobre los principales procesos de Gestión de la Demanda en las Cadenas de Suministro de café. Este estudio exploró la literatura existente sobre los temas de Gestión de la Demanda en las Cadenas de Suministro alimentarias y de agroindustria, que vendrían a ser los temas más relacionados o vinculados al café y a este estudio; sin embargo, se consideró cualquier otro tema que nos permitiera identificar la situación actual del sector, los cuales abarcaron desde Cadenas de suministro cafetaleras a nivel mundial, Producción y consumo del café en el mundo, Comercio justo, certificaciones, sostenibilidad, Cambio climático y sus consecuencias en el sector agrícola, cooperativas, plagas en el sector, diversificación de cultivos, resiliencia y manejo de riesgos en el sector. El resultado de la exploración literaria nos brindó a su vez información que nos permitió identificar los principales procesos de la Gestión de la Demanda en Cadenas de Suministro y, en conjunto con el juicio de expertos, desarrollar el modelo de evaluación de madurez que nos permitiera medir, analizar y comprender los resultados de la evaluación. Este modelo es un marco que comprende los principales procesos de la Gestión de la demanda abarcando los niveles estratégicos y operativos en una Cadena de Suministro de café. Junto a ello, se desarrolló un cuestionario basado en los procesos establecidos del modelo, el cual permitió brindarnos los resultados con los que se realizó el análisis de madurez. Es así como este estudio evaluó el nivel de madurez de la Gestión de la Demanda en las Cadenas de Suministro de los tres principales centros cooperativos de Perú, el cual se conforma de proveedores, centros e institutos de investigación, agricultores, intermediarios, mayoristas nacionales, exportadores y, el consumidor final; teniendo en común estas características, y adicionalmente factores ligados a las áreas de producción y los principales países destino de exportación es como se eligieron las cooperativas a ser evaluadas. El análisis de los datos nos mostró que, tanto a nivel estratégico como operativo, la madurez en la Gestión de la Demanda de las Cadenas de Suministro evaluadas aún no logra cubrir todos los aspectos relevantes de tal gestión, es decir, se necesita mejorar las estrategias de ambos niveles ya que uno no funciona sin el otro.This research is based on the research developed by the authors called: ‘Demand management process assessment in food supply chain: an empirical study in coffee supply chains from Peru’ [94] which allowed the development of an evaluation tool based on the literature review and expert judgment on the main processes of Demand Management in coffee Supply Chains. This study explored the existing literature on the topics of Demand Management in food and agribusiness Supply Chains, which would be the topics most related or linked to coffee and this study; however, we considered any other topic that would allow us to identify the current situation of the sector, which ranged from Coffee Supply Chains worldwide, Production and Consumption of coffee in the world, Fair trade, certifications, sustainability, Climate change and its consequences in the agricultural sector, cooperatives, pests in the sector, crop diversification, resilience and Risk Management in the sector. The result of the literature review provided us with information that allowed us to identify the main processes of Demand Management in Supply Chains and, together with expert judgment, to develop the maturity assessment model that would allow us to measure, analyze and understand the results of the assessment. This model is a framework that encompasses the main processes of Demand Management covering the strategic and operational levels in a coffee Supply Chain. In addition, a questionnaire was developed based on the established processes of the model, which allowed us to provide the results with which the maturity analysis was carried out. Thus, this study evaluated the level of maturity of Demand Management in the Supply Chains of the three main cooperative centers in Peru, which is made up of suppliers, research centers and institutes, farmers, intermediaries, national wholesalers, exporters and the final consumer; having these characteristics in common, and additionally factors linked to the areas of production and the main export destination countries, is how the cooperatives to be evaluated were chosen. The analysis of the data showed us that both, at the strategic and operational levels, the maturity in Demand Management of the evaluated Supply Chains still fails to cover all the relevant aspects of such management, i.e., there is a need to improve the strategies of both levels since one does not work without the other.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessLanguage
spaCollections