Propuesta de mejora para incrementar la eficiencia en el proceso de embotellado a través de la aplicación de las herramientas TPM y 5s en una empresa fabricante de líquidos oleaginosos
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Advisors
Altamirano Flores, ErnestoIssue Date
2024-01-24Keywords
Línea de embotelladoMejora de eficiencia
TPM
5s
OEE
Metodología ágil
SCRUM
Mantenimiento
Bottling line
Efficiency Improvement
TPM
Agile Working
Maintenance
Metadata
Show full item recordOther Titles
Improvement proposal to increase efficiency in the bottling process through the TPM and 5s implementation in an edible oil companyAbstract
El consumo de aceites vegetales crece 3% anualmente en el Perú. Lo cual refleja que existen altos niveles de competitividad en el sector. Pese a ello, la mayoría de las PYMES carecen de metodologías para optimizar sus procesos, y se refleja en bajos niveles de eficiencia. Factor principal causante del incumplimiento de los planes de producción requeridos por el mercado. A través de la investigación desarrollada en una PYME iqueña, productora de líquidos oleaginosos. Se midió un 66.45% de eficiencia en el proceso de embotellado. Realidad que genera un impacto económico negativo en el 8.76% de las ventas totales anuales de la empresa. El cual se manifiesta en costos relacionados a mermas, descuentos por postergación y costos hundidos por cancelación de ventas. En base a esta problemática se propone el desarrollo de un modelo innovador y económico, adaptado a la realidad de las Pymes. El cual involucra la aplicación conjunta de las herramientas de ingeniería 5s y TPM, gestionadas por la metodología ágil SCRUM para maximizar la eficiencia del proceso de embotellado. Ayudándolas a sobrepasar el nivel mínimo aceptable, mayor a 75%, para competir en el mercado. En tal sentido, mediante la aplicación de un plan piloto, se aumentó en 15.42% la eficiencia global del proceso de embotellado en una línea aplicada, así como, resultados favorables vinculados al incremento de la tasa de producción en 1850 botellas/día. Permitiendo así, ahorrar costos operativos, cumplir con los planes de producción y obtener una rentabilidad de S/31,371.45 como utilidad esperada en 5 años.Consumption of vegetable oils is growing by 3% annually in Peru. This reflects the sector's high levels of competitiveness. However, most SMEs lack methodologies to optimize their processes, which is reflected in low levels of efficiency. This is the main factor that causes non-compliance with the production plans required by the market. Through the research developed in an Iqueña SME, producer of oleaginous liquids. A 66.45% efficiency in the bottling process was measured. This reality generates a negative economic impact on 8.76% of the company's total annual sales. This is manifested in costs related to wastage, discounts for postponement and sunk costs due to sales cancellations. Based on this problem, we propose the development of an innovative and economic model, adapted to the reality of SMEs. It involves the joint application of the 5s and TPM engineering tools, managed by the agile SCRUM methodology to maximize the efficiency of the bottling process. Helping them to exceed the minimum acceptable level, greater than 75%, to compete in the market. In this sense, through the application of a pilot plan, the overall efficiency of the bottling process was increased by 15.42% in an applied line, as well as favorable results linked to the increase of the production rate in 1850 bottles/day. Thus, saving operating costs, complying with production plans and obtaining a profitability of S/31,371.45 as expected profit in 5 years.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessLanguage
spaCollections