Importancia del concepto de pesca responsable para los negocios de restauración
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Advisors
Regalado Chamorro, Mónica ElizabethIssue Date
2022-11-30Keywords
Cadena de distribuciónPesca responsable
Negocios gastronómicos
Sostenibilidad
Distribution chain
Responsible fishing
Gastronomic businesses
Sustainability
Metadata
Show full item recordAbstract
La pesca es un rubro económico que se realiza a nivel mundial y dependiendo de cómo este se encuentre puede afectar de manera beneficiosa o perjudicial a otros rubros que se abastecen de este. Por ello, conceptos como pesca responsable son tan importantes para asegurar que este rubro mantenga estabilidad de manera permanente. En este sentido, un tipo de negocio que se ve afectado por la pesca son los gastronómicos, ya sean restaurantes, industrias u otros conceptos que se abastezcan de productos marinos; además, la incorporación de la sostenibilidad en la pesca (pesca responsable) ha generado una serie de cambios en como la cadena de distribución de pescado funciona, debido a esto han surgido conceptos adicionales como las vedas marinas, tallas mínimas de pesca, cadena de frio, entre otros. Muchos de estos conceptos no solo aplican para los pescadores, sino también para los negocios gastronómicos, debido a que son parte de la cadena y por ende responsables de que se mantenga sostenible, por esta razón, es necesario poder analizar cómo es que estos conceptos afectan a estos negocios. Por tal motivo la presente investigación busca analizar cómo es que la pesca responsable impacta en los negocios gastronómicos, por ende, las variables a buscar serán la pesca responsable y los negocios gastronómicos. Además, esto se realizará mediante la recopilación de fuentes científicas existentes de ambas variables y empleando un enfoque integrador en la revisión de la literatura.Fishing is an economic line of business that is carried out worldwide and depending on how it is found, it can affect in a beneficial or detrimental way other lines of business that are supplied by it. For this reason, concepts such as responsible fishing are so important to ensure that this line of business maintains stability permanently. In this sense, a type of business that is affected by fishing is the gastronomic one, be it restaurants, industries or other concepts that supply marine products; In addition, the incorporation of sustainability in fishing (responsible fishing) has generated a series of changes in how the fish distribution chain works, due to these additional concepts have emerged that are extremely important today such as marine closures, sizes minimum fishing, cold chain, among others. Many of these concepts not only apply to fishermen, but also to gastronomic businesses, because they are part of the chain and therefore responsible for keeping it sustainable, for this reason, it is necessary to be able to analyze how these concepts affect these businesses. For this reason, this research seeks to analyze how responsible fishing impacts gastronomic businesses, therefore, the variables to look for will be responsible fishing and gastronomic businesses. Furthermore, this will be done by collecting existing scientific sources for both variables and using an integrative approach in the literature review.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessLanguage
spaCollections
The following license files are associated with this item:
- Creative Commons