Factores que influyen en el bienestar de los trabajadores de los restaurantes
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Advisors
Rivas Medina, Ana CeciliaIssue Date
2022-11-30Keywords
Bienestar laboralSatisfacción laboral
Restaurantes
Factores
Colaboradores
Work well-being
Job satisfaction
Restaurants
Factors
Workers
Metadata
Show full item recordOther Titles
Factors that influence the well-being of workers in the restaurant industryAbstract
El bienestar y la satisfacción laboral son elementos fundamentales en el éxito de los restaurantes, debido a que determina la forma en que los colaboradores desempeñan sus funciones diarias dentro del establecimiento. En algunos casos, los ambientes de trabajo son hostiles, poco alentadores y desinteresados del talento humano con el que cuentan. Existen diferentes publicaciones académicas que indican la realidad del rubro gastronómico con respecto al bienestar laboral de sus colaboradores, estableciendo factores que influyen en su desempeño laboral. A partir de esa problemática, la presente investigación tiene como objetivo analizar cuáles son dichos factores influyentes del bienestar laboral de los colaboradores de restaurantes. La metodología de investigación empleada fue cualitativa, a partir de una revisión literaria de enfoque integrador, permitiendo una síntesis y análisis del conocimiento del tema a partir de investigaciones de diferentes autores. Finalmente, se llegó a la conclusión de que el bienestar laboral de los trabajadores de restaurantes se ve afectado por factores negativos tales como: los comandos por gritos, las agresiones verbales y físicas mientras desempeñan su labor y las largas jornadas laborales, todo lo mencionado bajo un ambiente caluroso y reducido. De igual forma, se determinó que los autores que formaron parte de la revisión literaria hacen énfasis en los factores negativos. El trabajo de investigación se realizó con la finalidad de analizar el ambiente laboral de los colaboradores del rubro gastronómico y con la información obtenida brindar una base que ayude a la mejora de las condiciones laborales actuales.Well-being and job satisfaction are fundamental elements in the success of restaurants, since they determine the way in which employees perform their daily functions within the establishment. In some cases, work environments are hostile, not very encouraging and disinterested in the human talent they have. There are several academic publications that indicate the reality of the gastronomic industry with respect to the labor welfare of its collaborators, establishing factors that influence on their work performance. The research methodology used is qualitative, based on a literature review with an integrative approach, allowing a synthesis and analysis of the knowledge of the subject from research by different authors. Finally, it was concluded that the well-being at work of restaurant workers is affected by negative factors such as: shouting commands, verbal and physical aggression while performing their work and long working hours, all mentioned under a hot and reduced environment. Likewise, it was determined that the authors who were part of the literature review emphasize the negative factors. The research work was carried out with the purpose of analyzing the work environment of the collaborators in the gastronomic area and with the information obtained to provide a basis to help improve the current working conditions.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessLanguage
spaCollections
The following license files are associated with this item:
- Creative Commons