Asociatividad y competitividad de los productores exportadores de cacao en la Región Amazonas 2019
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Advisors
Correa Salas, Fernando RaúlIssue Date
2022-09-04Keywords
AsociatividadCompetitividad
Productores
Exportadores
Cacao
Associativity
Competitiveness
Producers
Exporters
Cocoa
Metadata
Show full item recordOther Titles
Associativity and Competitiveness of Exporting Producers of Cocoa in the Amazon Region 2019Abstract
La presente investigación tiene como objetivo la determinación de la relación entre la capacidad de asociatividad y competitividad en productores de cacao de la región Amazonas en el 2019. Se realizó una investigación de tipo aplicada y de nivel correlacional, siendo la muestra total de 159 productores. Para el recojo de datos se empleó una encuesta como instrumento. También fue aplicado el test de correlación de Spearman para dar respuesta a los objetivos e hipótesis. Se evidenció que el 51.6% de productores de cacao tenían de 1 a 5 años exportando, presentaron alta asociatividad (56%) y competitividad (58.5%) y de igual manera en las dimensiones de cada variable. Asimismo, se observó relación significativa directa débil entre la asociatividad (p-value<0.001, r de Spearman =+0.440), liderazgo (p-value<0.001, r de Spearman =+0.317), participación organizacional (p-value<0.001, r de Spearman =+0.457), cooperación (p-value<0.001, r de Spearman =+0.329) y confianza (p-value<0.001, r de Spearman =+0.324) con la competitividad en los productores exportadores. A modo de conclusión, se puede decir que existe una relación entre la capacidad de asociatividad y competitividad de las personas dedicadas a producción y exportación de cacao de la región Amazonas en el 2019.The purpose of this research is to establish the relationship between the capacity for associativity and competitiveness in cocoa producers in the Amazon region in 2019. Applied research was carried out at a correlational level, the sample being a total of 159 producers. For data collection, a survey was used a questionnaire as an instrument. Thus, the Spearman correlation test was also applied to respond to the objectives and hypotheses. It was evidenced that 51.6% of cocoa producers had been exporting from 1 to 5 years, presented high associativity (56%) and competitiveness (58.5%) and in the same way in the dimensions of each variable. Also, a weak direct significant relationship was observed between associativity (p-value<0.001, r of Spearman =+0.440), leadership (p-value<0.001, r of Spearman =+0.317), organizational participation (p-value<0.001, r of Spearman =+0.457), cooperation (p-value<0.001, r of Spearman =+0.329) and confidence (p-value<0.001, r of Spearman =+0.324) with competitiveness in exporting producers. By way of conclusion, it can be said that there is a relationship between the capacity for associativity and competitiveness of people dedicated to the production and export of cocoa from the Amazon region in 2019.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
Language
spaCollections
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