Propuesta de diseño e implementación de un modelo de planeamiento y control de la producción de los cultivos de arroz para mejorar la productividad de los agricultores pertenecientes a Piura
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Advisors
Sotelo Raffo, José Luis FernandoIssue Date
2022-06-06
Metadata
Show full item recordOther Titles
Proposal for the design and implementation of a planning and control model for the production of rice crops to improve the productivity of farmers belonging to PiuraAbstract
En Perú, la producción del arroz ha incrementado entre los años 2010 y 2020 según datos consultados en el MINAGRI e INEI y parte del producto consumido es el arroz importado, lo que genera una gran dificultad para los agricultores locales poder competir con este arroz importado; principalmente el arroz uruguayo, cuyo incremento de arroz representa un 67% del total de importaciones. Parte de este gran problema por el que enfrentan los agricultores nacionales se debe al ineficiente proceso productivo que tienen, cuya metodología no ha variado a través de los años. El presente plan de investigación se enfoca en estos agricultores y en cómo mejorar la productividad en sus cultivos de arroz, de manera que pueda rendir mayor producción por hectárea y sea un mejor producto de mayor calidad que compita en el mercado internacional. En relación con el estudio y valoración de la situación actual de los cultivos de arroz en el departamento de Piura, se ha definido una metodología basada en Planeamiento, control y ejecución de producción, usando como herramientas base conocimientos en MRPI, MRPII, PMP, etc. en la ejecución de la propuesta de mejora diseñada. Ello, con el fin de asegurar la producción pronosticada y una considerable reducción de costos optimizando los recursos utilizados logrando incrementar la productividad.In Peru, rice production has increased between 2010 and 2020 according to data consulted in MINAGRI and INEI and part of the product consumed is imported rice, which creates great difficulty for local farmers to be able to compete with this imported rice; mainly Uruguayan rice, whose increase in rice represents 67% of total imports. Part of this great problem faced by national farmers is due to the inefficient production process they have, whose methodology has not changed over the years. This research plan focuses on these farmers and how to improve productivity in their rice crops, so that they can yield higher production per hectare and be a better product of higher quality that competes in the international market. In relation to the study and assessment of the current situation of rice crops in the department of Piura, a methodology based on planning, control and execution of production has been defined, using knowledge base tools in MRPI, MRPII, PMP, etc. in the execution of the designed improvement proposal. This, in order to ensure the forecasted production and a considerable reduction in costs, optimizing the resources used, achieving an increase in productivity.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessLanguage
spaCollections
The following license files are associated with this item:
- Creative Commons