Efecto de la adición de productos lácteos fermentados al tratamiento farmacológico de erradicación de Helicobacter pylori en adultos: revisión sistemática
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Aramburu La Torre, Adolfo MartínIssue Date
2022-03-21
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The effect of adding fermented dairy products to the pharmacological treatment of Helicobacter pylori eradication in adults: systematic reviewAbstract
Objetivo: Resumir y analizar la evidencia científica disponible sobre el efecto de la adición de productos lácteos fermentados al tratamiento de erradicación de Helicobacter pylori (H. pylori) en adultos. Metodología: Revisión sistemática de ensayos clínicos controlados aleatorizados. La búsqueda se realizó en Medline, Embase, CENTRAL, LILACS y fuentes de literatura gris hasta el 25 de junio de 2021. Se realizó meta-análisis mediante Review Manager v. 5.4.1. El sesgo de publicación se evaluó mediante diagramas funnel plot y prueba de Egger elaborados en STATA v. 16.0. El riesgo de sesgo fue valorado mediante la herramienta de la colaboración Cochrane. Resultados: Se incluyeron ocho estudios. La adición de un lácteo fermentado a la terapia farmacológica incrementó significativamente la tasa de erradicación de H. pylori (RR: 1.09; IC 95%: 1.03 a 1.15; 1504 participantes; I2=9%; p=0.002). Este efecto fue independiente del tipo y tiempo de duración de la terapia farmacológica, y del periodo de uso del lácteo fermentado. No se observó diferencias en la mayoría de los desenlaces de seguridad, a excepción del riesgo de estreñimiento, dolor abdominal y dolor de cabeza, que fueron más bajos en los grupos que consumieron lácteos fermentados. La mayoría de estudios presentó alto riesgo de sesgo de realización y riesgo poco claro de sesgo de reporte. Conclusión: La adición de un producto lácteo fermentado mejoró la tasa de erradicación y redujo la presencia de algunos efectos adversos asociados a la terapia farmacológica de erradicación de H. pylori en adultos.Aim: Summarize and analyze the available evidence on the effect of adding fermented dairy products to the treatment of Helicobacter pylori eradication in adults. Method: A systematic review of randomized controlled clinical trials was performed. The search was based on the information found in Medline, Embase, CENTRAL, LILACS and grey literature sources until June 25th, 2021. Meta-analysis was conducted using Review Manager v. 5.4.1. Publication bias was assessed using funnel plot diagrams and Egger's test elaborated in STATA v. 16.0. The risk of bias was evaluated using the Cochrane Collaboration tool. Results: Eight studies were included. Adding fermented dairy products to drug therapy significantly increased the rate of H. pylori eradication (RR: 1.09; 95% CI: 1.03 to 1.15; 1504 participants; I2=9%; p=0.002).This effect was independent of the type and duration of the therapy, and the period of consumption of the fermented dairy product. There were no differences in most safety outcomes, except for the risk of constipation, abdominal pain and headache, which were lower in the groups that consumed fermented dairy. Most studies showed a high risk of performance bias and unclear risk of reporting bias. Conclusion: Adding fermented dairy products improved the eradication rate and reduced the occurrence of some adverse effects associated with H. pylori eradication drug therapy in adults.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
Language
spaCollections
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