Association between diet of the vegan population and self-perception of periodontal state in Metropolitan Lima
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Authors
Reyes-Izquierdo, AliciaFlores Gonzales, Leonardo Alfredo
Caballero-García, Carmen Stephany
León-Ríos, Ximena Alejandra
Issue Date
2022-02-09Keywords
Dieta vegana. Autopercepción. Hábitos de higiene. Estado periodontal.Diet
Diet vegan
Educational status
Humans
Self concept
Vegans
Dieta vegana
Autopercepción
Hábitos de higiene
Estado periodontal
Metadata
Show full item recordOther Titles
Asociación entre la dieta de la población vegana y la autopercepción del estado periodontal en Lima MetropolitanaPublisher
NLM (Medline)Journal
Nutricion hospitalariaDOI
10.20960/nh.03757Additional Links
https://www.nutricionhospitalaria.org/articles/03757/showAbstract
Introduction: Objective: to determine the association between vegan diet and self-perceived periodontal status in a vegan population of Metropolitan Lima, Peru. Materials and methods: a total of 240 people (120 vegans and 120 non-vegans) were surveyed in this study during the months of August to December 2020 in a virtual way. To evaluate self-perception of periodontal status and oral hygiene habits, the self-report of periodontal disease was used, which is validated with a Cronbach's alpha of 0.77. In addition, other variables such as age, sex, socioeconomic level, educational level, and tobacco consumption were registered. A Poisson regression with robust variance estimator was used both for the association of variables, and prevalence ratios were reported in a crude and adjusted model. The confidence level was 95 % and the significance level was p < 0.05. Results and conclusions: a statistically significant association was found between the appearance of reddish and/or swollen gums (PR = 0.67; 95 % CI: 0.25-0.54) and poor perception of the state of the gums (PR = 0.43; 95 % CI: 0.33-0.56) with the vegan diet. Finally, for the gum bleeding dimension during brushing, no statistically significant differences were observed between vegans and non-vegans.Introducción: Objetivo: determinar la asociación entre la dieta vegana y la autopercepción del estado periodontal en una población vegana de Lima Metropolitana, Perú. Materiales y métodos: un total de 240 personas (120 veganas y 120 no veganas) fueron encuestadas en este estudio durante los meses de agosto a diciembre del año 2020 de manera virtual. Para evaluar la autopercepción del estado periodontal y los hábitos de higiene oral se utilizó el autorreporte de enfermedad periodontal, que se encuentra validado con una alfa de Cronbach de 0,77. Además se registraron otras variables como la edad, el sexo, el nivel socioeconómico, el grado de estudio y el consumo de tabaco. Se utilizó la regresión de Poisson con estimador robusto de la varianza para la asociación de las variables y se reportaron razones de prevalencia en un modelo crudo y ajustado. El nivel de confianza fue del 95 % y el de significancia fue de p < 0,05. Resultados y conclusiones: se encontró asociación estadísticamente significativa entre la apariencia de encías rojizas y/o hinchadas (RP = 0,67; IC 95 %: 0,25-0,54) y la mala percepción del estado de las encías (RP = 0,43; IC 95 %: 0,33-0,56) con la dieta vegana. Por último, para la dimensión del sangrado de encías durante el cepillado no se observaron diferencias estadísticamente significativas entre las personas veganas y las no veganas.
Type
info:eu-repo/semantics/articleRights
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalinfo:eu-repo/semantics/openAccess
Language
spaEISSN
16995198ae974a485f413a2113503eed53cd6c53
10.20960/nh.03757
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