Propuesta de un proceso de planeamiento y control de la producción para las MYPES del sector cafetalero de la provincia de Chanchamayo con el propósito de hacerlas más competitivas
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Issue Date
2021-05-25Keywords
Gestión de procesosControl de la producción
Competitividad
Mypes
Café
Process management
Production control
Competitiveness
Metadata
Show full item recordOther Titles
Proposal of Production Planning and Control Process for to SMEs of the coffee sector of Chanchamayo with the aim of improving their competitivenessAbstract
El presente trabajo manifiesta la situación actual de la economía peruana y cómo ha sido su evolución durante la última década. Asimismo, se detalla que las MYPES representan un gran porcentaje de empresas en el Perú, lo cual tiene impacto en el crecimiento económico, puesto que contribuyen con la generación de empleos, incremento de exportaciones, crecimiento de inversiones; por ende se obtiene un producto bruto interno más alto y un menor índice de pobreza. Sin embargo, gran porcentaje de las micro y pequeñas empresas no cuentan con las condiciones necesarias para su desarrollo empresarial, impidiendo que se mantengan de forma competitiva en el mercado a largo plazo. Del mismo modo, la actividad económica que presenta el mayor índice de pobreza es la agricultura, así como también representan un gran número de MYPES en este sector, siendo el café el producto tradicional con mayor índice de exportación Por esta razón, se propone un proceso de Planeamiento y Control de la Producción enfocado en el sector cafetalero de la provincia de Chanchamayo, con el objetivo de mejorar su competitividad y sostenibilidad en el tiempo. Mediante la aplicación del proceso se desarrollará la caracterización de cada subproceso por medios herramientas básicas de gestión: diagramas de flujos, diagramas de SIPOC, indicadores, procedimientos y formatos, los cuales ayudarán a tener un mayor control y programación de sus insumos, materiales, mano de obra, entre otros.In the present investigation work, we explain the current situation of the Peruvian economy and how its evolution has been during the last decade. Likewise, it is detailed that the MYPES represent a large percentage of companies in Peru, which has an impact on economic growth, since they contribute to the generation of jobs, increased exports, growth of investments; therefore, we have a higher PIB and a lower poverty rate. However, a large percentage of micro and small companies do not have the necessary conditions for their business development, so they aren’t able to stay in the market for a long term. Similarly, the economic activity that has the highest poverty rate and a great number of micro and small companies is agriculture, where coffee is the traditional product with the highest export rate For this reason, is propose a Production Planning and Control process focused on the coffee sector in the province of Chanchamayo, with the aim of improving its competitiveness and sustainability over time. Through the application of the process, the characterization of each sub-process will be developed by means of basic management tools: flow diagrams, SIPOC diagrams, indicators, procedures and formats, which will help to have greater control and programming of its inputs, materials, hand of work, among others.
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
Language
spaCollections
The following license files are associated with this item:
- Creative Commons