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  • Diabetes mellitus y su asociación a la recaída por Tuberculosis en Perú entre el 2013 y el 2017

    Munayco Escate, Cesar Vladimir; Soto Cabezas, Mirtha Gabriela; Ramos Masson, Diego Antonio (Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)PE, 2019-12-06)
    Objetivos. Determinar la asociación entre Diabetes mellitus (DM) y recaída por Tuberculosis (TB) en Perú entre los años 2013 y 2017. Materiales y métodos. Se realizó un estudio de casos y controles. Se seleccionó tres controles por cada caso usando la base de datos del Sistema de Vigilancia Epidemiológica de TB (SVE-TB) de Perú. La muestra fue de 5,691 casos y 17,883 controles. Los casos fueron pacientes con TB con una condición de ingreso de recaída y los controles fueron pacientes con TB nuevos o nunca tratados. Resultados. La DM no se asocia a recaída por TB, luego de ajustarse por las variables: localización pulmonar, VIH, antecedente de contacto MDR, consumo de drogas, consumo de alcohol, sexo y la edad (OR 0.88; IC95% 0.77-1.01). Conclusiones. Este estudio muestra que la DM no se asocia a recaída por TB, probablemente porque existan otros factores mas importantes. Si bien es cierto, este estudio tuvo un tamaño de muestra importante, se deben realizar más estudios de cohortes para aclarar esta relación.
    Acceso abierto
  • Sweetened beverages, snacks and overweight: findings from the young lives cohort study in Peru

    Bernabé Ortiz, Antonio; Alviso Orellana, Claudia Lorena; Estrada Tejada, Dayna Katherine (Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)PE, 2018-12-03)
    Objective: To determine the association between consumption of snacks and sweetened beverages and risk of overweight among children. Design: Secondary analysis of the Young Lives cohort study in Peru. Setting: Twenty sentinel sites from a total of 1818 districts available in Peru. Subjects: Children in the younger cohort of the Young Lives study in Peru, specifically those included in the third (2009) and the fourth (2013) rounds. Results: A total of 1813 children were evaluated at baseline; 49•2 % girls and mean age 8•0 (SD 0•3) years. At baseline, 3•3 (95 % CI 2•5, 4•2) % reported daily sweetened beverage consumption, while this proportion was 3•9 (95 % CI 3•1, 4•9) % for snacks. Baseline prevalence of overweight was 22•0 (95 % CI 20•1, 23•9) %. Only 1414 children were followed for 4•0 (SD 0•1) years, with an overweight incidence of 3•6 (95 % CI 3•1, 4•1) per 100 person-years. In multivariable analysis, children who consumed sweetened beverages and snacks daily had an average weight increase of 2•29 (95 % CI 0•62, 3•96) and 2•04 (95 % CI 0•48, 3•60) kg more, respectively, than those who never consumed these products, in approximately 4 years of follow-up. Moreover, there was evidence of an association between daily consumption of sweetened beverages and risk of overweight (relative risk=2•12; 95 % CI 1•05, 4•28). Conclusions: Daily consumption of sweetened beverages and snacks was associated with increased weight gain v. never consuming these products; and in the case of sweetened beverages, with higher risk of developing overweight.
    Acceso abierto