Evaluación in vitro de la microdureza de esmalte y dentina de dientes de bovino expuestos a tres bebidas isotónicas

3.00
Hdl Handle:
http://hdl.handle.net/10757/592874
Title:
Evaluación in vitro de la microdureza de esmalte y dentina de dientes de bovino expuestos a tres bebidas isotónicas
Authors:
Salazar Salazar, Iris Sarela
Advisors:
Casas Apayco, Leslie Caroll
Publisher:
Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)
Issue Date:
5
URI:
http://hdl.handle.net/10757/592874
Abstract:
Introduction: Isotonic drinks can cause dental tissue demineralization, which can be measured using Vickers microhardness test to evaluate their erosive effects. Aim: This in vitro study is aimed at evaluating microhardness of enamel and dentin of bovine teeth exposed to isotonic drinks. Materials and Methods: Sixty (60) specimens, thirty (30) enamels and thirty (30) bovine dentins were selected and divided into 6 groups: G1: Gatorade® Perform2/enamel, G2: Electrolight®/enamel, G3: Powerade® ION4/enamel, G4: Gatorade® Perform2/dentin, G5: Electrolight®/dentin, and G6: Powerade® ION4/dentin. These were subjected to the erosive challenge with isotonic drinks for five-minute periods, three times a day for five days. In order to evaluate the surface microhardness, the Vickers method was used with loads of 100g for 15 seconds on the enamel and 50g for 15 seconds on the dentin, before and after being exposed to the acid action of the isotonic drinks. Data was analyzed applying Student’s t-test and Wilcoxon test for the bivariate analysis, while the ANOVA and Kruskal Wallis tests were used for the multivariate analysis. Results: After comparing the initial and final microhardness values of the specimens, we found a significant statistical difference (p≤0.05): G1 (322.38±4.23 kg/mm2 / 170.60±25.05 kg/mm2); G2 (322.26±4.93 kg/mm2 / 181.73±8.75 kg/mm2); G3 (322.51±3.32 kg/mm2/189.03±18.24 kg/mm2); G4 (53.70±11.83 kg/mm2 / 25.79±9.36 kg/mm2); G5 (52.05±13.06 kg/mm2 / 25.83±9.87 kg/mm2); and G6 (51.81±11.89 kg/mm2 / 26.25±11.46 kg/mm2). No significant statistical difference was found by comparing the erosive effect of the three selected isotonic drinks. Conclusion: The in vitro erosive challenge with isotonic drinks causes reduction in enamel and dentin microhardness. However, no significant difference was found by comparing the erosive effect of the three isotonic drinks on the enamel and dentin.
Abstract:
Introducción: Las bebidas isotónicas son capaces de producir desmineralización en el tejido dental y, mediante el método de microdureza Vickers, se puede evaluar su efecto erosivo. Objetivo: El propósito de este estudio in vitro fue evaluar la microdureza de esmalte y dentina de dientes de bovino expuestos a tres bebidas isotónicas. Material y Métodos: Se utilizaron sesenta especímenes (treinta esmaltes y treinta dentinas de bovino), divididos en seis grupos: G1: Gatorade® Perform2/esmalte, G2: Electrolight®/esmalte, G3: Powerade® ION4/esmalte, G4: Gatorade® Perform2/dentina, G5: Electrolight®/dentina y G6: Powerade® ION4/dentina. Estos fueron expuestos al desafío erosivo de las bebidas isotónicas por un periodo de cinco minutos, tres veces al día, durante cinco días. Para evaluar la microdureza superficial, se utilizó el método Vickers, con cargas de 100g por 15 segundos, para el esmalte; y 50g por 15 segundos, para la dentina; antes y después de ser sometidos a la acción ácida de las bebidas. Los datos fueron analizados mediante las pruebas t de Student y Wilcoxon para el análisis bivariado y para el análisis multivariado, las prueba ANOVA y Kruskal Wallis. Resultados: Se encontraron diferencias estadísticamente significativas al comparar los valores de microdureza inicial y final de los especímenes (p≤0.05): G1 (322.38±4.23 kg/mm2 / 170.60±25.05 kg/mm2); G2 (322.26±4.93 kg/mm2 / 181.73±8.75 kg/mm2); G3 (322.51±3.32 kg/mm2/189.03±18.24 kg/mm2); G4 (53.70±11.83 kg/mm2 / 25.79±9.36 kg/mm2); G5 (52.05±13.06 kg/mm2 / 25.83±9.87 kg/mm2); G6 (51.81±11.89 kg/mm2 / 26.25±11.46 kg/mm2). En cambio, no se encontraron diferencias estadísticamente significativas al comparar el efecto erosivo entre las tres bebidas isotónicas. Conclusión: El desafío erosivo in vitro por bebidas isotónicas causa disminución en la microdureza del esmalte y dentina. Sin embargo, no existen diferencias significativas al comparar el efecto erosivo de las tres bebidas isotónicas en el esmalte y dentina.
Type:
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Rights:
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Language:
spa
Keywords:
Esmalte dental; Dentina; Erosión de los dientes; Pruebas de dureza; Bebidas energéticas; Odontología; Tesis

Full metadata record

DC FieldValue Language
dc.contributor.advisorCasas Apayco, Leslie Carolles_PE
dc.contributor.authorSalazar Salazar, Iris Sarelaes_PE
dc.date.accessioned2016-01-05T19:34:16Zes_PE
dc.date.available2016-01-05T19:34:16Zes_PE
dc.date.issued05/12/2015es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10757/592874es_PE
dc.description.abstractIntroduction: Isotonic drinks can cause dental tissue demineralization, which can be measured using Vickers microhardness test to evaluate their erosive effects. Aim: This in vitro study is aimed at evaluating microhardness of enamel and dentin of bovine teeth exposed to isotonic drinks. Materials and Methods: Sixty (60) specimens, thirty (30) enamels and thirty (30) bovine dentins were selected and divided into 6 groups: G1: Gatorade® Perform2/enamel, G2: Electrolight®/enamel, G3: Powerade® ION4/enamel, G4: Gatorade® Perform2/dentin, G5: Electrolight®/dentin, and G6: Powerade® ION4/dentin. These were subjected to the erosive challenge with isotonic drinks for five-minute periods, three times a day for five days. In order to evaluate the surface microhardness, the Vickers method was used with loads of 100g for 15 seconds on the enamel and 50g for 15 seconds on the dentin, before and after being exposed to the acid action of the isotonic drinks. Data was analyzed applying Student’s t-test and Wilcoxon test for the bivariate analysis, while the ANOVA and Kruskal Wallis tests were used for the multivariate analysis. Results: After comparing the initial and final microhardness values of the specimens, we found a significant statistical difference (p≤0.05): G1 (322.38±4.23 kg/mm2 / 170.60±25.05 kg/mm2); G2 (322.26±4.93 kg/mm2 / 181.73±8.75 kg/mm2); G3 (322.51±3.32 kg/mm2/189.03±18.24 kg/mm2); G4 (53.70±11.83 kg/mm2 / 25.79±9.36 kg/mm2); G5 (52.05±13.06 kg/mm2 / 25.83±9.87 kg/mm2); and G6 (51.81±11.89 kg/mm2 / 26.25±11.46 kg/mm2). No significant statistical difference was found by comparing the erosive effect of the three selected isotonic drinks. Conclusion: The in vitro erosive challenge with isotonic drinks causes reduction in enamel and dentin microhardness. However, no significant difference was found by comparing the erosive effect of the three isotonic drinks on the enamel and dentin.en
dc.description.abstractIntroducción: Las bebidas isotónicas son capaces de producir desmineralización en el tejido dental y, mediante el método de microdureza Vickers, se puede evaluar su efecto erosivo. Objetivo: El propósito de este estudio in vitro fue evaluar la microdureza de esmalte y dentina de dientes de bovino expuestos a tres bebidas isotónicas. Material y Métodos: Se utilizaron sesenta especímenes (treinta esmaltes y treinta dentinas de bovino), divididos en seis grupos: G1: Gatorade® Perform2/esmalte, G2: Electrolight®/esmalte, G3: Powerade® ION4/esmalte, G4: Gatorade® Perform2/dentina, G5: Electrolight®/dentina y G6: Powerade® ION4/dentina. Estos fueron expuestos al desafío erosivo de las bebidas isotónicas por un periodo de cinco minutos, tres veces al día, durante cinco días. Para evaluar la microdureza superficial, se utilizó el método Vickers, con cargas de 100g por 15 segundos, para el esmalte; y 50g por 15 segundos, para la dentina; antes y después de ser sometidos a la acción ácida de las bebidas. Los datos fueron analizados mediante las pruebas t de Student y Wilcoxon para el análisis bivariado y para el análisis multivariado, las prueba ANOVA y Kruskal Wallis. Resultados: Se encontraron diferencias estadísticamente significativas al comparar los valores de microdureza inicial y final de los especímenes (p≤0.05): G1 (322.38±4.23 kg/mm2 / 170.60±25.05 kg/mm2); G2 (322.26±4.93 kg/mm2 / 181.73±8.75 kg/mm2); G3 (322.51±3.32 kg/mm2/189.03±18.24 kg/mm2); G4 (53.70±11.83 kg/mm2 / 25.79±9.36 kg/mm2); G5 (52.05±13.06 kg/mm2 / 25.83±9.87 kg/mm2); G6 (51.81±11.89 kg/mm2 / 26.25±11.46 kg/mm2). En cambio, no se encontraron diferencias estadísticamente significativas al comparar el efecto erosivo entre las tres bebidas isotónicas. Conclusión: El desafío erosivo in vitro por bebidas isotónicas causa disminución en la microdureza del esmalte y dentina. Sin embargo, no existen diferencias significativas al comparar el efecto erosivo de las tres bebidas isotónicas en el esmalte y dentina.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.formatapplication/mswordes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)es_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesses_PE
dc.sourceUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)es_PE
dc.sourceRepositorio Académico UPCes_PE
dc.subjectEsmalte dentales_PE
dc.subjectDentinaes_PE
dc.subjectErosión de los dienteses_PE
dc.subjectPruebas de durezaes_PE
dc.subjectBebidas energéticases_PE
dc.subjectOdontologíaes_PE
dc.subjectTesises_PE
dc.titleEvaluación in vitro de la microdureza de esmalte y dentina de dientes de bovino expuestos a tres bebidas isotónicases_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). Facultad de Ciencias de la Saludes_PE
thesis.degree.levelLicenciaturaes_PE
thesis.degree.disciplineOdontologíaes_PE
thesis.degree.nameCirujano dentistaes_PE
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