Influencia de los medios de comunicación y el riesgo de padecer trastornos de la conducta alimentaria en escolares mujeres en Lima, Perú

2.50
Hdl Handle:
http://hdl.handle.net/10757/582620
Title:
Influencia de los medios de comunicación y el riesgo de padecer trastornos de la conducta alimentaria en escolares mujeres en Lima, Perú
Other Titles:
Mass media influence and risk of developing eating disorders in female students from Lima, Peru
Authors:
Lazo Montoya, Yessenia; Quenaya, Alejandra; Mayta Tristán, Percy ( 0000-0002-0861-6606 )
Citation:
LAZO MONTOYA, Yessenia; QUENAYA, Alejandra y MAYTA-TRISTAN, Percy. Mass media influence and risk of developing eating dis orders in female students from Lima, Peru. Arch. argent. pediatr. [online]. 2015, vol.113, n.6, pp. 519-525. ISSN 0325-0075.
Publisher:
Sociedad Argentina de Pediatría
Journal:
Archivos Argentinos de Pediatría (Arch. argent. pediatr)
Issue Date:
24-Nov-2015
URI:
http://hdl.handle.net/10757/582620
DOI:
10.5546/aap.2015.519
Additional Links:
http://www.scielo.org.ar/pdf/aap/v113n6/en_v113n6a11.pdf
Abstract:
Introducción. Los trastornos de conducta alimentaria (TCA) son un problema de salud pública y su relación con los medios de comunicación es aún controversial. Objetivo. Evaluar si existe asociación entre los modelos de imagen corporal mostrados por los medios de comunicación y el riesgo de TCA en adolescentes escolares mujeres de Lima, Perú. Metodología. Estudio transversal realizado en tres centros educativos del distrito de La Victoria, Lima, Perú. Se midió el riesgo de TCA con la prueba de actitud alimentaria (Eating Attitudes Test-26; EAT-26, por sus siglas en inglés) y la influencia de los medios de comunicación con el cuestionario sobre actitudes socioculturales con respecto a la apariencia (Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3; SATAQ-3, por sus siglas en inglés), categorizada en terciles tanto en el puntaje global como en sus subescalas (acceso a la información, presión, internalización general y atlética). Se calcularon las razones de prevalencia ajustadas (RPa) para TCA. Resultados. Se incluyeron483 escolares con edad mediana de 14 ? 3 años. El 13,9% presentó riesgo de padecer TCA. Las escolares que presentan mayor influencia de los medios de comunicación (tercil superior del SATAQ-3) tienen mayor probabilidad de tener un riesgo de TCA (RPa: 4,24; IC 95%: 2,10-8,56), así como quienes tienen mayor acceso a la información (RP: 1,89; IC 95%: 1,09-3,25), mayor presión (RP: 4,97; IC 95%: 2,3110,69), las que presentaron mayor internalización general (RP: 5,00; IC 95%: 2,39-10,43) y las que mostraron mayor grado de internalización atlética (RP: 4,35; IC 95%: 2,19-8,66). Conclusión. A mayor influencia de los medios de comunicación, existe una mayor probabilidad de riesgo de padecer TCA en escolares mujeres en Lima, Perú.
Type:
info:eu-repo/semantics/article
Rights:
info:eu-repo/semantics/openAccess
Language:
spa
Description:
Introduction. Eating disorders (EDs) are a public health problem, and their relationship to mass media is still controversial. Objective. To assess whether there is an association between models of body image shown in mass media and the risk of developing EDs among female adolescent students from Lima, Peru. Methodology. Cross-sectional study conducted in three schools located in the district of La Victoria, Lima, Peru. The risk of developing EDs was measured using the Eating Attitudes Test-26 (EAT-26), while mass media influence was measured using the Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3 (SATAQ-3), which was categorized into tertiles both in the overall score and its subscales (information, pressure, general internalization, and athletic internalization). Adjusted prevalence ratios (aPR) for EDs were estimated. Results. Four hundred and eighty-three students were included, their median age was 14 ± 3 years old. A risk of developing an ED was observed in 13.9% of them. Students who are more influenced by mass media (upper tertile of the SATAQ-3) have a higher probability of having a risk of developingan ED (aPR: 4.24; 95% confidence interval [CI]: 2.10-8.56), as well as those who have a greater access to information (PR: 1.89; 95% CI: 1.09-3.25), suffer more pressure (PR: 4.97; 95% CI: 2.31-10.69), show a greater general internalization (PR: 5.00; 95% CI: 2.39-10.43), and show a greater level of athletic internalization (PR: 4.35; 95% CI: 2.19-8-66). Conclusion.The greater the influence of mass media, the greater the probability of having a risk of developing an ED among female students from Lima, Peru.
Keywords:
Eating disorders; Mass media; Students; Adolescent; Peru
ISSN:
0325-0075

Full metadata record

DC FieldValue Language
dc.contributor.authorLazo Montoya, Yesseniaes_PE
dc.contributor.authorQuenaya, Alejandraes_PE
dc.contributor.authorMayta Tristán, Percyes_PE
dc.creatorUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)es_PE
dc.date.accessioned2015-11-24T15:41:10Zes_PE
dc.date.available2015-11-24T15:41:10Zes_PE
dc.date.issued2015-11-24es_PE
dc.identifier.citationLAZO MONTOYA, Yessenia; QUENAYA, Alejandra y MAYTA-TRISTAN, Percy. Mass media influence and risk of developing eating dis orders in female students from Lima, Peru. Arch. argent. pediatr. [online]. 2015, vol.113, n.6, pp. 519-525. ISSN 0325-0075.es_PE
dc.identifier.issn0325-0075es_PE
dc.identifier.doi10.5546/aap.2015.519es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10757/582620es_PE
dc.descriptionIntroduction. Eating disorders (EDs) are a public health problem, and their relationship to mass media is still controversial. Objective. To assess whether there is an association between models of body image shown in mass media and the risk of developing EDs among female adolescent students from Lima, Peru. Methodology. Cross-sectional study conducted in three schools located in the district of La Victoria, Lima, Peru. The risk of developing EDs was measured using the Eating Attitudes Test-26 (EAT-26), while mass media influence was measured using the Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3 (SATAQ-3), which was categorized into tertiles both in the overall score and its subscales (information, pressure, general internalization, and athletic internalization). Adjusted prevalence ratios (aPR) for EDs were estimated. Results. Four hundred and eighty-three students were included, their median age was 14 ± 3 years old. A risk of developing an ED was observed in 13.9% of them. Students who are more influenced by mass media (upper tertile of the SATAQ-3) have a higher probability of having a risk of developingan ED (aPR: 4.24; 95% confidence interval [CI]: 2.10-8.56), as well as those who have a greater access to information (PR: 1.89; 95% CI: 1.09-3.25), suffer more pressure (PR: 4.97; 95% CI: 2.31-10.69), show a greater general internalization (PR: 5.00; 95% CI: 2.39-10.43), and show a greater level of athletic internalization (PR: 4.35; 95% CI: 2.19-8-66). Conclusion.The greater the influence of mass media, the greater the probability of having a risk of developing an ED among female students from Lima, Peru.eng
dc.description.abstractIntroducción. Los trastornos de conducta alimentaria (TCA) son un problema de salud pública y su relación con los medios de comunicación es aún controversial. Objetivo. Evaluar si existe asociación entre los modelos de imagen corporal mostrados por los medios de comunicación y el riesgo de TCA en adolescentes escolares mujeres de Lima, Perú. Metodología. Estudio transversal realizado en tres centros educativos del distrito de La Victoria, Lima, Perú. Se midió el riesgo de TCA con la prueba de actitud alimentaria (Eating Attitudes Test-26; EAT-26, por sus siglas en inglés) y la influencia de los medios de comunicación con el cuestionario sobre actitudes socioculturales con respecto a la apariencia (Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3; SATAQ-3, por sus siglas en inglés), categorizada en terciles tanto en el puntaje global como en sus subescalas (acceso a la información, presión, internalización general y atlética). Se calcularon las razones de prevalencia ajustadas (RPa) para TCA. Resultados. Se incluyeron483 escolares con edad mediana de 14 ? 3 años. El 13,9% presentó riesgo de padecer TCA. Las escolares que presentan mayor influencia de los medios de comunicación (tercil superior del SATAQ-3) tienen mayor probabilidad de tener un riesgo de TCA (RPa: 4,24; IC 95%: 2,10-8,56), así como quienes tienen mayor acceso a la información (RP: 1,89; IC 95%: 1,09-3,25), mayor presión (RP: 4,97; IC 95%: 2,3110,69), las que presentaron mayor internalización general (RP: 5,00; IC 95%: 2,39-10,43) y las que mostraron mayor grado de internalización atlética (RP: 4,35; IC 95%: 2,19-8,66). Conclusión. A mayor influencia de los medios de comunicación, existe una mayor probabilidad de riesgo de padecer TCA en escolares mujeres en Lima, Perú.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherSociedad Argentina de Pediatríaes_PE
dc.relation.urlhttp://www.scielo.org.ar/pdf/aap/v113n6/en_v113n6a11.pdfes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.sourceUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)es_PE
dc.sourceRepositorio Académico - UPCes_PE
dc.subjectEating disorderses_PE
dc.subjectMass mediaes_PE
dc.subjectStudentses_PE
dc.subjectAdolescentes_PE
dc.subjectPerues_PE
dc.titleInfluencia de los medios de comunicación y el riesgo de padecer trastornos de la conducta alimentaria en escolares mujeres en Lima, Perúes_PE
dc.title.alternativeMass media influence and risk of developing eating disorders in female students from Lima, Peruen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_PE
dc.identifier.journalArchivos Argentinos de Pediatría (Arch. argent. pediatr)es_PE
All Items in UPC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.