Evaluación in vitro del efecto antibacteriano de la Camellia sinensis (té verde) frente al Streptococcus mutans (ATCC 25175) y al Streptococcus sanguinis (ATCC) 10556)

5.00
Hdl Handle:
http://hdl.handle.net/10757/337212
Title:
Evaluación in vitro del efecto antibacteriano de la Camellia sinensis (té verde) frente al Streptococcus mutans (ATCC 25175) y al Streptococcus sanguinis (ATCC) 10556)
Authors:
López Rodríguez, Gabriela del Pilar
Advisors:
Del Valle Mendoza, Juana; Ceccarelli Calle, Juan Francisco
Publisher:
Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)
Issue Date:
15
URI:
http://hdl.handle.net/10757/337212
Abstract:
Objective: The aim of this study was to evaluate the antibacterial effect of Camellia sinensis (green tea) on Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Streptococcus sanguinis (ATCC10556). Materials and Methods: The methanolic extract of green tea (commercial and bulk) was examined on Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Streptococcus sanguinis (ATCC10556), using the well assay method. A total of 24 plates for the first extract (Commercial) and the same amount for the extract No. 2 (Bulk) were used and were divided into groups of 12 disks for each bacterium, with a total of 4 disks per group. In addition, each plate contained 3 disks embedded with tea and 1 disc with 0.12% chlorhexidine as a control group. Results: It was found antibacterial effect in both methanolic extracts of green tea. No statistically significant differences when comparing the natural green tea with the other extract, in every single microorganism. A p value of 0.18 and 0.63 respectively were obtained. The methanol extract of the commercial green tea had better antibacterial effect than the second extract with an average of 19.72 mm, for the second extract of green tea was 18.1 mm against Streptococcus mutans, whereas for Streptococcus sanguinis was 17.94mm and 16.46 mm respectively. The minimum inhibitory concentration (MIC) for the commercial and bulk extract was 0.08 gr/ml against Streptococcus mutans and 0.08 gr/ml and 0.25 gr/ml against the strains of Streptococcus sanguinis respectively. Conclusions: Both methanolics extracts, commercial and bulk have anti Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Streptococcus sanguinis (ATCC10556) activity in vitro. The activity of commercial tea had better effects than the bulk methanolic extract.
Abstract:
Objetivo: Evaluar in vitro el efecto antibacteriano de la Camellia sinensis (té verde) frente al Streptococcus mutans (ATCC 25175) y al Streptococcus sanguinis (ATCC10556). Materiales y métodos: Se probaron dos extractos de té verde, uno comercial y otro a granel. Se utilizaron 24 discos para el primer extracto (Comercial) y la misma cantidad para el segundo extracto metanólico (Granel), se dividieron en grupos de 12 discos para cada bacteria, con un total de 4 placas petri por cada uno. Además, cada placa contenía 3 discos embebidos de té y 1 disco con Clorhexidina al 0.12% como grupo control. Estas muestras fueron analizadas con el método de difusión en agar con discos y los halos de inhibición se midieron a las 72 horas. Resultados: Se encontró efecto antibacteriano para ambos extractos probados. El promedio del halo de inhibición para el extracto de té verde comercial fue de 19.72 mm y para el extracto de té verde a granel fue de 18.1 mm frente al Streptococcus mutans, mientras que para el Streptococcus sanguinis la media obtenida fue de 17.94 mm y 16.46 mm respectivamente. Con respecto a la Concentración mínima inhibitoria (CMI), para el caso de Streptococcus mutans se determinó una CMI de 0.08 gr/ml para el extracto comercial y al extracto a granel. Mientras que para el caso de Streptococcus sanguinis la CMI fue de 0.08 gr/ml para el extracto comercial y de 0.25 gr/ml para el extracto a granel. Conclusiones: Ambos extractos metanólicos de té verde presentaron efecto antibacteriano contra las cepas del Streptococcus mutans (ATCC 25175) y Streptococcus sanguinis (ATCC10556). El té verde comercial fue el que presentó mayor efecto antibacteriano que el extracto a granel.
Type:
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Rights:
info:eu-repo/semantics/OpenAccess
Language:
spa
Keywords:
; Streptococcus Mutants; Streptococcus Sanguis; Antibacterianos; Caries dental; Odontología; Tesis

Full metadata record

DC FieldValue Language
dc.contributor.advisorDel Valle Mendoza, Juanaes_PE
dc.contributor.advisorCeccarelli Calle, Juan Franciscoes_PE
dc.contributor.authorLópez Rodríguez, Gabriela del Pilares_PE
dc.date.accessioned2014-12-15T22:59:49Zes_PE
dc.date.available2014-12-15T22:59:49Zes_PE
dc.date.issued15/12/2014es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10757/337212es_PE
dc.description.abstractObjective: The aim of this study was to evaluate the antibacterial effect of Camellia sinensis (green tea) on Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Streptococcus sanguinis (ATCC10556). Materials and Methods: The methanolic extract of green tea (commercial and bulk) was examined on Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Streptococcus sanguinis (ATCC10556), using the well assay method. A total of 24 plates for the first extract (Commercial) and the same amount for the extract No. 2 (Bulk) were used and were divided into groups of 12 disks for each bacterium, with a total of 4 disks per group. In addition, each plate contained 3 disks embedded with tea and 1 disc with 0.12% chlorhexidine as a control group. Results: It was found antibacterial effect in both methanolic extracts of green tea. No statistically significant differences when comparing the natural green tea with the other extract, in every single microorganism. A p value of 0.18 and 0.63 respectively were obtained. The methanol extract of the commercial green tea had better antibacterial effect than the second extract with an average of 19.72 mm, for the second extract of green tea was 18.1 mm against Streptococcus mutans, whereas for Streptococcus sanguinis was 17.94mm and 16.46 mm respectively. The minimum inhibitory concentration (MIC) for the commercial and bulk extract was 0.08 gr/ml against Streptococcus mutans and 0.08 gr/ml and 0.25 gr/ml against the strains of Streptococcus sanguinis respectively. Conclusions: Both methanolics extracts, commercial and bulk have anti Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Streptococcus sanguinis (ATCC10556) activity in vitro. The activity of commercial tea had better effects than the bulk methanolic extract.eng
dc.description.abstractObjetivo: Evaluar in vitro el efecto antibacteriano de la Camellia sinensis (té verde) frente al Streptococcus mutans (ATCC 25175) y al Streptococcus sanguinis (ATCC10556). Materiales y métodos: Se probaron dos extractos de té verde, uno comercial y otro a granel. Se utilizaron 24 discos para el primer extracto (Comercial) y la misma cantidad para el segundo extracto metanólico (Granel), se dividieron en grupos de 12 discos para cada bacteria, con un total de 4 placas petri por cada uno. Además, cada placa contenía 3 discos embebidos de té y 1 disco con Clorhexidina al 0.12% como grupo control. Estas muestras fueron analizadas con el método de difusión en agar con discos y los halos de inhibición se midieron a las 72 horas. Resultados: Se encontró efecto antibacteriano para ambos extractos probados. El promedio del halo de inhibición para el extracto de té verde comercial fue de 19.72 mm y para el extracto de té verde a granel fue de 18.1 mm frente al Streptococcus mutans, mientras que para el Streptococcus sanguinis la media obtenida fue de 17.94 mm y 16.46 mm respectivamente. Con respecto a la Concentración mínima inhibitoria (CMI), para el caso de Streptococcus mutans se determinó una CMI de 0.08 gr/ml para el extracto comercial y al extracto a granel. Mientras que para el caso de Streptococcus sanguinis la CMI fue de 0.08 gr/ml para el extracto comercial y de 0.25 gr/ml para el extracto a granel. Conclusiones: Ambos extractos metanólicos de té verde presentaron efecto antibacteriano contra las cepas del Streptococcus mutans (ATCC 25175) y Streptococcus sanguinis (ATCC10556). El té verde comercial fue el que presentó mayor efecto antibacteriano que el extracto a granel.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.formatapplication/mswordes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)es_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/OpenAccesses_PE
dc.sourceUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC)es_PE
dc.sourceRepositorio Académico UPCes_PE
dc.subjectes_PE
dc.subjectStreptococcus Mutantses_PE
dc.subjectStreptococcus Sanguises_PE
dc.subjectAntibacterianoses_PE
dc.subjectCaries dentales_PE
dc.subjectOdontologíaes_PE
dc.subjectTesises_PE
dc.titleEvaluación in vitro del efecto antibacteriano de la Camellia sinensis (té verde) frente al Streptococcus mutans (ATCC 25175) y al Streptococcus sanguinis (ATCC) 10556)es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). Facultad de Ciencias de la Saludes_PE
thesis.degree.levelLicenciaturaes_PE
thesis.degree.disciplineOdontologíaes_PE
thesis.degree.nameCirujano dentistaes_PE
All Items in UPC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.